čtvrtek 21. ledna 2010

Elentris

Elantris je kapitola sama o sobě.V anotaci se píše, že je to pohádka.To těžko, tohle je tvrdá fantasy jak vyšitá.Hlavního hrdinu si sice hned nezamilujete, ale knížka dokáže zaujmout a překvapit.No vážně, kdo by čekal, že hlavní ženská postava se nakonec taky dostane do Elantris.Líbí se mi ta část kdy tvoří "novou" Elantris.Akorát mě štve, že to všechno dobře dopadne.Ale to se dá od epické fantasy čekat, ne?

(když mě ten děj tak chytl!)
Hlavním městem Arelonu bývalo Elantris.To se však před deseti lety změnilo.Vše bylo nádherné až do chvíle, kdy Elantris zasáhl Reod.Zničující kledba ,která všechno zničila. Obyvateli tohoto města bývaly bytosti, o nichž se v sousedních městech věřilo, že jsou bohy. Krom fascinujícího vzhledu to bylyi jejich magické schopnosti, pro něž je vyhledávali lidé z blízkého i dalekého okolí Arelonu. Reod bÿl opravdu zničujíci-město se pokrylo páchnoucím slizem a z jeho obyvatel udělala bytosti ani mrtvé ani živé...
Asi o deset let později(jo asi jo).Koruní princ Raoden jde jednoho večera spát a ráno se probudí postižen Shaodem(též kledba ,která ti místo bílích vlasů,stříbrné kůže a kouzel dá černé skvrny a znetvoří celé tělo).Odvedou ho do Elantris kde se seznámí s Dulou(národnost) Galladonem.Ten ho seznámí s vůdci gangů a pomáhá mu.Ten ,ale neví že je Raoden princ a řiká mu Sulo(Dulsky přítel)..
Mezitím do Arelonu přijíždí Teodská princezna Sarene,která přijždí o týden dřív aby se s raodenem seznámila.Hned jak vystoupí z lodi jí oznámí ,že Raoden je po smrti a jak stálo v předmanželské smlouvě(padesátistránková kniha xDDD),že zasnoubení je závazné a v případě smrti jednoho z nich se stává sňatkem.Tak se tada Sarene stává i Arelonskou princeznou(taky už v tom máte zmatek?xDDD)Postupem času zjišťuje ,že Raodenův otec(teď i její)je krutý.
Raoden vytvoří nový gang(jestli se to tak dá nazvat) a spojí se s Karatou(vůdkyně gangu u paláce) a ještě z jednim(jeho jméno si fakt nepamatuju).Společně vytvoří Novou Elantris která čítá asi 60 domů a je vním 600 Elantrianů.Na nádvoří které je "zasněženo" slizem potkávají původní Elantriana který umírá.Za ním si všimnou reliéfů člověka padajícího do jezera.Nemůže to být nic jiného než Elantrijský pohřeb....
Prozradila jsem větší část knížky a dál si to dočtěte..

Žádné komentáře:

Okomentovat